Zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen kunt u plaatsen op zowel plat dak alsmede schuin dak. Bij het plaatsen van zonnepanelen plat dak heeft u meer keuze. Zo kunt u kiezen voor goedkopere zonnepanelen gezien ze op een plat dak uit het zicht liggen. Naast het esthetische aspect bent u flexibeler bij het plaatsen van zonnepanelen plat dak. U kunt zelf de beste plaatsing kiezen door gebruik te maken van een schuin montageframe speciaal geschikt voor zonnepanelen plat dak.

Wanneer u de voordelen ziet van een zonnepanelen plat dak installatie is het raar dat er weinig gekozen wordt voor deze manier van opwekking. Bij de installatie van zonnepanelen plat dak moet u gebruik maken van een iets duurder montageframe. De verzwaarde constructie maakt het mogelijk de zonnepanelen goed te fixeren met (zware) ballast. Deze extra meerkosten heeft u binnen de kortste keren terugverdiend.

Voordelen zonnepanelen plat dak ten opzichte van zonnepanelen schuin dak:

 • Eenvoudige installatie die zelf prima is uit te voeren
 • U kunt zelf kiezen voor de beste positionering
 • Beter bestand tegen weersinvloeden (sneeuw, hagel etc.)
 • Betere koeling door directe luchtstroming onder de zonnepanelen plat dak
 • Minder in het zicht
 • Flexibeler in uw keuze in zonnepanelen
 • Optimaal gebruik maken van uw platte dak waar u anders helemaal niets mee doet
 • Het meeverhuizen van uw zonnepanelen plat dak is een stuk makkelijker

Zonnepanelen installatie zelf uitvoeren? Lees onze doe het zelf handleidingen voor meer informatie.

Doe Het Zelf handleiding zonnepanelen installatie voor plat dak

Zonnepanelen plat dak ballast gewicht

Bij zonnepanelen plat dak moet u de zonnepanelen fixeren door middel van ballast. Dit extra gewicht zorgt ervoor dat de zonnepanelen plat dak blijven liggen tijdens (extreme) weersomstandigheden. Helaas is elke situatie anders en is het moeilijk om te zeggen hoeveel ballast er nodig is voor zonnepanelen plat dak. Bij zonnepanelen plat dak moet u ongeveer uit gaan van 20 tot 50 kg per m2. U dient zelf rekening te houden met de sterkte van uw dak. Laat bij twijfel te allen tijde een installateur naar kijken.

De ballast die nodig is voor zonnepanelen plat dak zijn onder andere afhankelijk van de volgende 3 factoren:

 • Hoogte van uw plat dak
 • De windzone van uw plat dak
 • Constructiemethode van het montagemateriaal

Schaduwobjecten zonnepanelen plat dak

Schaduw bij uw zonnepanelen systeem is funest voor uw rendement. Het brengt uiteraard veel minder op dan zonnepanelen plat dak die in de volle zon staan. Schaduw kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door schoorsteenpijpjes, ventilators of lichtkoepels. Probeer de schaduwobjecten - indien mogelijk - zoveel mogelijk onder uw zonnepanelen terecht te laten komen. Indien dit niet mogelijk is moet u voldoende afstand houden om schaduwvorming te voorkomen.

Kunt u de schaduwvorming niet voorkomen? Bekijk snel onze P300 of P600 power optimizer i.c.m. een SolarEdge omvormer voor de beste oplossing. Met deze combinatie kunt u het beste uit uw situatie halen.

Zonnepanelen plat dak kabeldoorvoer

Wanneer de zonnepanelen plat dak op zijn plaats liggen bent u nog niet helemaal klaar. Het tweede gedeelte van zonnepanelen installatie is het aansluiten van de elektra. Bij het aansluiten van elektra bij zonnepanelen plat dak heeft u de kans dat de kabels meer in het zicht liggen. Om de zichtbare te verbergen kunt u gebruik maken van de volgende mogelijkheden:

 • U kunt de kabels op uw zonnepanelen plat dak netjes wegwerken door bijvoorbeeld gebruik te maken van een loze/ongebruikte pijp. U moet dan wel het geluk hebben dat u deze tot uw beschikking heeft.
 • Er zijn verschillende kabeldoorvoer systemen te vinden. De een gaat binnendoor, en de ander gaat buitenom. U kunt het beste kijken naar de makkelijkste en veiligste oplossing.
 • Een andere manier is via de zijkant van de muur door gebruik te maken van een elektriciteitsbuis. Het kleine nadeel hiervan is dat de elektriciteitsbuis zichtbaar is op de dakrand. Voor een zonnepanelen plat dak installatie is dit de meest voorkomende oplossing.

Zonnepanelen plat dak dubbel rendement

Het gerucht gaat dat zonnepanelen plat dak dubbel rendement leveren ten opzichte van een schuin dak. Zonnepanelen plat dak is de beste manier om gebruik te maken van oppervlaktes die u anders niet gebruikt zoals uw woning, berging, garage, schuur, tuin of weiland. Zonnepanelen plat dak leveren u geen dubbel rendement. Zonnepanelen plat dak leveren wel meer rendement op dan schuin dak. Het extra rendement zonnepanelen plat dak komt door de volgende voordelen van zonnepanelen plat dak:

 • U kunt de zonnepanelen plat dak op de meeste ideale positie van de zon plaatsen door gebruik te maken van het zonnepanelen plat dak montageframe.
 • Met deze flexibiliteit kunt u de zonnepanelen plat dak gedurende de dag volledig uit de schaduw houden.
 • Het montageframe voor zonnepanelen plat dak zorgt voor een optimale koeling via de onderzijde. Wanneer de lucht rondom het zonnepaneel koel is zullen deze ook meer energie opleveren.
 • U kunt kiezen voor de goedkoopste zonnepanelen met het beste rendement. Gezien de zonnepanelen plat dak uit het zicht liggen hoeft u niet te kiezen voor de - in verhouding - duurdere ‘full black’ modellen.

Rendement zonnepanelen plat dak met verschillende hellingshoeken:

 • Bij een hellingshoek van 35 graden heeft u geen verlies en presteert u optimaal
 • Bij een hellingshoek van 30 graden heeft u 1% minder rendement
 • Bij een hellingshoek van 25 graden heeft u 2% minder rendement
 • Bij een hellingshoek van 20 graden heeft u 3% minder rendement
 • Bij een hellingshoek van 15 graden heeft u 5% minder rendement

Rendement zonnepanelen plat dak met verschillende richtingen:

 • Bij een zonnepanelen installatie richting het zuiden heeft u geen verlies en presteert u optimaal
 • Bij een zonnepanelen installatie richting het zuidoosten heeft u 5% minder rendement
 • Bij een zonnepanelen installatie richting het zuidwesten heeft u 5% minder rendement
 • Bij een zonnepanelen installatie richting het westen heeft u 20% minder rendement
 • Bij een zonnepanelen installatie richting het oosten heeft u 20% minder rendement

Afmetingen zonnepanelen plat dak

Bij zonnepanelen plat dak is het niet zo dat u de hele oppervlakte kunt gebruiken zonnepanelen. Zo zijn er ook voorschriften voor zonnepanelen plat dak waar u zich aan moet houden. Misschien wel het belangrijkste punt waarop gelet moet worden is de afstand tussen de verschillende zonnepanelen. De ruimte tussen 2 zonnepanelen op plat dak moet zodanig zijn dat er geen schaduwvorming ontstaat. Op deze manier snijdt u zichzelf in de vingers. Deze vorm van schaduw zal vooral voorkomen bij een lange zonnestand. In het voor- en najaar bij het begin en einde van de dag. De praktijk leert dat er minimaal 1 zonnepaneel ruimte moet zijn bij zonnepanelen plat dak. Dit komt erop neer dat u in werkelijkheid maar 50% van uw dakoppervlakte kunt benutten voor zonnepanelen plat dak.

U kunt de volgende tussenafstanden aanhouden:

 • Installatie bij 10 graden een tussenafstand van 50 cm
 • Installatie bij 15 graden een tussenafstand van 70 cm
 • Installatie bij 20 graden een tussenafstand van 100 cm
 • Installatie bij 25 graden een tussenafstand van 120 cm
 • Installatie bij 30 graden een tussenafstand van 150 cm

Hoeveel zonnepanelen op plat dak

De hoeveelheid zonnepanelen plat dak is naast afmetingen ook afhankelijk van het feit of er obstakels zijn op het oppervlakte. Waar u rekening mee dient te houden bij zonnepanelen plat dak is dat u minimaal 50 a 100 cm vanaf de dakrand begint met zonnepanelen. Dit is de zogezegde “no go zone”. Deze zone is niet alleen voor uw veiligheid maar ook voor weersinvloeden. Windvlagen zijn bij de dakranden het sterkst en kunnen zelfs zorgen voor een wervelwind. Het kán ook voorkomen dat deze no go zone alleen gebruikt mag worden i.c.m. een vergunning. Bij zonnepanelen plat dak moet u te allen tijde uw zonnepanelen goed fixeren. Bij een harde wind bent u niet alleen uw zonnepanelen kwijt maar is er ook kans op serieuze vervolgschade.

Hoeveel zonnepanelen op plat dak kan ik kwijt? Bereken snel!

Ontdek ons assortiment

Ontdek nu ons assortiment aan zonnepanelen/omvormers en profiteer vandaag nog van onze aanbiedingen!

Vrijblijvende offerte

Bent u ook geïnteresseerd? Vraag nu uw gratis offerte aan en maak gebruik van onze scherpe aanbiedingen!

Contact Zonnepanelen Centra

Twijfelt u nog en heeft u vragen omtrent zonnepanelen (installaties)? Geen probleem! Laat het ons zo snel mogelijk weten en wij zorgen voor een passend antwoordt!