Soorten omvormer zonnepanelen

Alle elektrische apparaten die wij dagelijks gebruiken maken gebruik van wisselstroom. De stroom die uit de meterkast komt is echter gelijkstroom. Vanwege het feit dat wisselstroom en gelijkstroom niet samen kunnen werken moet er één van de twee omgezet worden. Gezien alles gebruikt maakt van gelijkstroom is het vanzelfsprekend dat de opgewekte wisselstroom omgevormd wordt naar gelijkstroom. Bij deze stap komt de omvormer in uw zonnepanelen systeem in actie.

Het mag duidelijk zijn dat uw omvormer zonnepanelen een belangrijk en essentieel onderdeel is van uw zonnepanelen systeem. Het is van belang dat de juiste soort omvormer toegepast wordt bij uw installatie.

Waar dient een omvormer voor?

Een omvormer heeft in het kort de volgende functies:

 • In de eerste plaats het omzetten van opgewekte gelijkstroom naar wisselstroom
 • De opbrengst van de zonnepanelen zo optimaal mogelijk benutten.
 • Een omvormer kan vaak ook de opbrengst monitoren (let op: dit geldt niet voor alle omvormers)
 • Uw zonnepanelen systeem in de gaten houden en ingrijpen bij problemen.

Soorten omvormers

Nu het duidelijk is wat de functie is van een omvormer kunnen wij kijken naar de soorten omvormers voor zonnepanelen. Omvormer voor zonnepanelen is er in verschillende maten, soorten en werkingen. Elke soort omvormer zonnepanelen heeft een toepassing voor een specifieke functie.

 • String omvormer;
 • MTL omvormer (multi string omvormer);
 • Micro omvormer;
 • Power optimizer.

Zoals hierboven aangegeven heeft elke omvormer een specifieke eigenschap. Zo is de keuze voor de soorten omvormer zonnepanelen afhankelijk van hellingshoek, monitoring, ligging, schaduw, uw wensen en uiteraard budget.

String omvormer

Dit type omvormer wordt het meeste gebruikt in situaties waarin alle zonnepanelen - zonder schaduw - op één dak liggen met de zelfde hellingshoek en lichtinval. De zonnepanelen worden in serie aangesloten en hebben 1 MPP Tracker voor het gehele systeem die de boel optimaliseert. In tegenstelling tot de andere soorten omvormer zonnepanelen zet een stringomvormer de gelijkstroom in wisselstroom om met een efficiëntie van +97% (afhankelijk van merk omvormer).

Bij een situatie zonder schaduw met een recht tot recht aan dak is een string omvormer de beste keuze voor een goede prijs/kwaliteitverhouding.

Voordelen string omvormer

 • Makkelijk te vervangen bij storingen.
 • In vergelijking met andere soorten omvormers de goedkoopste.

Nadelen string omvormer

 • Slechte omgang met (veel) schaduw. Geen juiste keuze voor een situatie met schaduw.
 • Beschikt over 1 MPP Tracker.

MTL omvormer (multi string omvormer)

De twee aparte strings van een MTL omvormer worden parallel aangesloten op de omvormer. De zonnepanelen binnenin de strings worden wel in serie aangesloten. De twee MPP Trackers met bijbehorende strings worden onafhankelijk van elkaar geoptimaliseerd.

Bij een multi string omvormer is het van essentieel belang dat elke string minimaal 5 zonnepanelen bevat. Een MTL omvormer met dubbele MPP Tracker is dus inzetbaar vanaf 10 zonnepanelen.

In de praktijk wordt een MTL omvormer gebruikt bij zonnepanelen systemen die op verschillende daken liggen met andere hellingshoeken en lichtinval.

Voordelen MTL omvormer

 • Makkelijk te vervangen bij storingen.
 • 2 MPP trackers voor twee aparte strings (multi string omvormer).

Nadelen MTL omvormer

 • Kan een situatie met (veel) schaduw iets beter verwerken dan een string omvormer.
 • Is duurder t.o.v. een normale string omvormer.

Micro omvormer

Bij een zonnepanelen installatie met micro omvormers krijgt elke zonnepaneel afzonderlijk een eigen omvormer met eigen MPP Tracker. Deze omvormer zet direct de gelijkstroom om naar wisselstroom. In tegenstelling tot de power optimizers wordt deze configuratie parallel aangesloten.

Een configuratie met micro omvormers heeft een efficiëntie van 92%. Daarnaast treedt er veel verlies op bij bewolkte dagen i.c.m. de opstartspanning van 15 tot 30 Volt.

Voordelen micro omvormer

 • 1 MPP Tracker per zonnepaneel.
 • Kan in een situatie met (veel) schaduw goed uit de voeten.

Nadelen micro omvormer

 • Minst efficiënt systeem met 92%.
 • Duurste systeem tussen de verschillende soorten omvormer zonnepanelen.

Power optimizer

Bij een zonnepanelen systeem met power optimizers beschikt elke zonnepaneel over een eigen MPP Tracker. U kunt elke zonnepaneel afzonderlijk monitoren. Naast de monitoring is het grootste voordeel dat een zonnepaneel met veel schaduw geen belemmering is voor een zonnepaneel die vol in de zon ligt. Elke zonnepaneel heeft zijn eigen opbrengst.

De zonnepanelen worden in serie aangesloten en de centrale omvormer zorgt voor de omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom.

Een zonnepanelen systeem met power optimizers is relatief duur en wordt alleen ingezet bij complexe schaduw situaties. Daarnaast kan dit type systeem gebruikt worden bij installaties met verschillende hellingshoeken en liggingen. Een zonnepanelen systeem met power optimizers kunt u zowel op een 1 fase alsmede 3 fase netaansluiting gebruiken.

Voordelen van power optimizers

 • 1 MPP Tracker per zonnepaneel.
 • Kan in een situatie met (veel) schaduw goed uit de voeten.

Nadelen van power optimizers

 • Duurder t.o.v. de normale string omvormers

Ontdek ons assortiment

Ontdek nu ons assortiment aan zonnepanelen/omvormers en profiteer vandaag nog van onze aanbiedingen!

Vrijblijvende offerte

Bent u ook geïnteresseerd? Vraag nu uw gratis offerte aan en maak gebruik van onze scherpe aanbiedingen!

Contact Zonnepanelen Centra

Twijfelt u nog en heeft u vragen omtrent zonnepanelen (installaties)? Geen probleem! Laat het ons zo snel mogelijk weten en wij zorgen voor een passend antwoordt!