Rendement zonnepanelen

Wanneer u een investering doet is het goed om te weten hoelang de terugverdientijd is. Het belangrijkste aspect van uw terugverdientijd is rendement zonnepanelen. Met het rendement zonnepanelen kunt u de opbrengst berekenen en uw terugverdientijd berekenen. Het rendement zonnepanelen verschilt per zonnepaneel en is sterk afhankelijk van een aantal factoren.

Het rendement zonnepanelen is onder andere afhankelijk van de volgende factoren:

Type zonnepaneel

Het rendement zonnepanelen verschilt per type zonnepaneel. Monokristallijne zonnepanelen hebben een hogere rendement dan polykristallijne zonnepanelen. Op zijn beurt hebben monokristallijne full black zonnepanelen een beter rendement dan normale monokristallijne zonnepanelen.

Installatie

De plaatsing van de panelen hebben een hoog effect op het rendement zonnepanelen. Bij een zonnepanelen schuin dak installatie bent u minder flexibel dan bij een zonnepanelen plat dak. Bij een zonnepanelen plat dak installatie kunt u zelf een keuze maken in de richting en hellingshoek.

Rendement zonnepanelen verhogen? Wist u dat u uw terugverdientijd kunt verkorten door de betaalde btw terug te vorderen? Lees hier alles over btw terugvorderen.

Hoog rendement zonnepanelen

Het uitdrukken van het vermogen van zonnepanelen wordt gedaan in wattpiek. Dit is voor zowel de monokristallijne alsmede polykristallijne zonnepanelen van toepassing. Het rendement zonnepanelen wordt uitgedrukt in kWh. Via het kilowattuur per jaar kunt u het rendement zonnepanelen omrekenen naar opbrengst van de zonnepanelen. De verhouding kWh/wp is niet voor elk zonnepaneel hetzelfde. Dat is de reden ook waarom zonnepaneel A beter presteert dan zonnepaneel B. De rendement zonnepanelen zijn bij deze zonnepanelen heel verschillend.

Voor zonnepanelen installaties worden doorgaans zonnepanelen gebruikt met een vermogen van 275 wattpiek. Deze zonnepanelen hebben een goede prijs/kwaliteitverhouding. Het rendement van de zonnepanelen staat perfect in balans met uw investering. Naast deze zonnepanelen zijn er ook zonnepanelen met een vermogen van 300 en/of 320 wattpiek. Dit zijn de zogeheten hoog rendement zonnepanelen. Deze hoge rendement zonnepanelen brengen op jaarbasis meer op door het hogere wattpiek vermogen. Dit soort type zonnepanelen worden vaak gebruikt in situaties waar u weinig ruimte heeft voor zonnepanelen. Zo kunt u met hoge rendement zonnepanelen toch nog het uiterste uit uw situatie halen!

Gemiddeld rendement zonnepanelen

Het gemiddelde rendement zonnepanelen is moeilijk vast te stellen. Het rendement zonnepanelen is afhankelijk van veel variabele factoren. Zo kan het rendement zonnepanelen verschillen per merk, model, type etc. De richting en hellingshoek spelen ook een belangrijke rol bij het gemiddeld rendement zonnepanelen.

Ten opzichte van andere landen is Nederland in zijn algemeen een minder geschikt land voor zonnepanelen. Ondanks het minder geschikt is kunt u alsnog veel profijt halen uit zonne-energie in Nederland. In vergelijk tot andere landen heeft Nederland relatief gezien weinig zonuren. Het gemiddelde rendement zonnepanelen in Nederland is 120 kWh per jaar per zonnepaneel.

Zwarte zonnepanelen hoog rendement

Er zijn twee type zonnepanelen op de markt, monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. De monokristallijne zonnepanelen zijn zwarte zonnepanelen met een zwart aluminium frame. De polykristallijne zonnepanelen zijn blauw in combinatie met een zilveren frame. Naast het esthetisch aspect is het rendement van zwarte zonnepanelen beter in tegenstelling tot blauwe zonnepanelen.

Naast normale zwarte zonnepanelen zijn er ook zwarte hoog rendement zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen die volledig zwart zijn met een hoge wattpiekvermogen. Waar gemiddelde zwarte zonnepanelen een vermogen hebben van 275 wattpiek hebben zwarte hoog rendement zonnepanelen een vermogen van 300, 320 of zelfs 350 wattpiek.

De felheid van de zon

De titel van deze alinea spreekt voor zich. De zonnepanelen kunnen hun werk beter doen wanneer de zon schijnt. Hoe feller de zon schijnt, des te beter voor uw rendement zonnepanelen. Dit is dan ook de voornaamste reden dat uw zonnepanelen systeem het best tot zijn recht komt in de lente en zomer. Het is vanzelfsprekend dat de zon in de herfst en winter minder krachtig is. Dit komt vanwege het feit dat de stroomsterkte in de stroomkring afneemt doordat er minder elektronen en gaten worden gecreëerd. Kwaliteitsmerken zonnepanelen met een goede zonnecel hebben minder last van deze weerstand wijziging. De spanning van de zonnecel blijft redelijk gelijk waardoor er relatief weinig vermogen verlies optreedt.

Last van schaduwval?

Net zoals voor meerdere zaken geldt dat de sterkte van de ketting afhankelijk is van de zwakste schakel. De standaard zonnepanelen systeem wordt geïnstalleerd in een seriële geschakelde opstelling. In een serieel geschakeld systeem is de stroomsterke afhankelijk van de laagste cel. Het spreekt voor zich dat het complete zonnepanelen systeem zich gaat aanpassen aan deze cellen. Dit houdt in dat de rendement zonnepanelen in zijn geheel afneemt.

Wanneer u last heeft van weinig schaduw kunt u gebruik maken van een parallel geschakeld systeem. Bij een parallel geschakeld systeem moet u goed opletten dat u de juiste omvormer gebruikt. De meeste omvormers zijn berekend op een bepaalde spanning die dus alleen geschikt zijn voor zonnepanelen in serie geschakeld.

Bij veel last van schaduw kunt u kiezen voor een zonnepanelen systeem met power optimizers.

Benieuwd naar uw rendement zonnepanelen? Doe geheel vrijblijvend een offerte aanvraag en ontvang een uitgebreid adviesrapport.

De zonnecel

Het verschil in merk, type of prijs van de zonnepaneel is mede afhankelijk van de zonnecel. Hoe beter de componenten zijn voor de zonnecel hoe beter deze zal presteren. Uiteraard zit daar vaak wel een hoger prijskaartje aan. Iedere fabrikant gebruikt verschillende materialen en zo is dan ook niet iedere zonnecel hetzelfde. De meest voorkomende variant is de monokristallijn gebaseerd op silicium. De zonnepanelen op basis van monokristallijne zonnecellen zijn vaak duurder, echter behalen deze zonnepanelen ook een hoger rendement.

Wat zijn de verschillen tussen de verschillende zonnepanelen? Lees onze soorten zonnepanelen pagina voor meer informatie.

Temperatuur zonnepanelen

De gedachte dat zonnepanelen beter presteren bij hoge(re) temperaturen is onjuist.

Het beste rendement zonnepanelen wordt behaald bij een temperatuur van 25 graden Celsius. Wanneer een zonnepaneel te warm wordt kunt u veel opbrengst inleveren. Bij een zonnepaneel temperatuur boven de 25 graden Celsius levert u ongeveer 0,5% rendement in per graad. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is de zonnepanelen zo koel mogelijk te houden. Zorg ervoor dat de wind voldoende door kan waaien. Dit kunt u gemakkelijk doen door de zonnepanelen niet te dicht op elkaar te installeren en ruimte vrij te houden aan de zijkant en onderkant van de zonnepanelen.

Ontdek ons assortiment

Ontdek nu ons assortiment aan zonnepanelen/omvormers en profiteer vandaag nog van onze aanbiedingen!

Vrijblijvende offerte

Bent u ook geïnteresseerd? Vraag nu uw gratis offerte aan en maak gebruik van onze scherpe aanbiedingen!

Contact Zonnepanelen Centra

Twijfelt u nog en heeft u vragen omtrent zonnepanelen (installaties)? Geen probleem! Laat het ons zo snel mogelijk weten en wij zorgen voor een passend antwoordt!