Opbrengst zonnepanelen

Een duurzame investering gecombineerd met een groener milieu. De opbrengst zonnepanelen geeft u een idee over hoe winstgevend uw investering in zonnepanelen zal zijn. Ten opzichte van een aantal jaar geleden is de investering in zonnepanelen een stuk aantrekkelijker geworden. Door de opbrengst zonnepanelen kunt u makkelijk uw investering terugverdienen. Dit is voornamelijk te danken aan de huidige lage prijzen en zonnepanelen met een groot vermogen/hoge opbrengst. Op deze manier houdt u de investering laag en de opbrengst zonnepanelen hoog.

Totaalvermogen in kWh per jaar

Wanneer het zonnepanelen systeem geïnstalleerd is en vraagt u zich af wat al die waardes betekenen? Voor u als investeerder in zonnepanelen is het handig om te weten hoeveel kWh uw systeem per jaar kan opwekken. Op basis van deze gegevens kunt u berekenen hoeveel u op jaar basis kunt besparen in euro’s. Uiteindelijk kunt u zelfs berekenen wat uw terugverdientijd is. Voor het berekenen van de opbrengst zonnepanelen in kWh per jaar is er een makkelijke rekenformule. De factor die het meest gebruikt wordt voor monokristallijne zonnepanelen is 0,90 kWh per Wp per jaar. Dit geldt voor een schaduwloos dak gericht op het zuiden. Bij andere configuraties kunt u uitgaan vanaf 0,85 t/m 0,90 kWh per Wp per jaar.

Opbrengst zonnepanelen berekenen in kWh per jaar? 0,90 x het totaalvermogen van uw zonnepanelen systeem = uw opbrengst zonnepanelen in kWh per jaar.

Opbrengst zonnepanelen in euro's per jaar

Nu het bekend is hoeveel kWh u kunt opwekken op jaarbasis kunnen we kijken naar het financiële plaatje. Gezien u uiteindelijk met de besparing in euro’s uw investering terug gaat verdienen is het handig hier eens naar te kijken. Voor het berekenen van de opbrengst zonnepanelen in euro’s per jaar hebben we de huidige stroomprijs nodig. De stroomprijs schommelt nogal per regio, dus is het handig om een gemiddelde te nemen. Laten we het gemiddelde houden op € 0,20. Een kWh stroom kost dus gemiddeld € 0,20.

Opbrengst zonnepanelen berekenen? kWh per jaar x € 0,20 = opbrengst zonnepanelen in euro’s per jaar

Berekening opbrengst zonnepanelen

Op het moment dat u een investering doet wilt u graag weten binnen hoeveel tijd u deze investering terug kunt verdienen. Dit is uw goed recht. Bij deze vraag is het belangrijk om te berekenen wat uw zonnepanelen systeem eigenlijk opbrengt.

De benaming Wp (Wattpiek) wordt gebruikt om het vermogen van de zonnepaneel uit te drukken. Wanneer we praten over de opbrengst zonnepanelen hebben wij het over kWh (kilowattuur). Bij het berekenen opbrengst zonnepanelen is het van belang te weten hoeveel vermogen uw systeem heeft. De veelgebruikte rekenfactor is 0,90 voor een schaduwloos dak op het zuiden. Deze rekenfactor kan verschillen per regio, locatie, ligging, schaduwval etc.

U kunt 2 formules gebruiken voor het berekenen van opbrengst zonnepanelen.

1 zonnepanelen vermogen x 0,90 x totaal aantal zonnepanelen = opbrengst zonnepanelen

Totaal vermogen zonnepanelen x 0,90 = opbrengst zonnepanelen

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen

Voor het benoemen van de opbrengst zonnepanelen zijn er veel factoren die meespelen. Gezien deze factoren heel variabel zijn is het moeilijk de precieze opbrengst zonnepanelen te bepalen. Uiteraard kunnen we wel het gemiddelde opbrengst zonnepanelen berekenen. In Nederland levert een vierkante meter aan zonnepanelen een gemiddelde opbrengst op van 120 kWh per jaar.

Momenteel ligt het gemiddeld energieverbruik van een huishouden tussen de 3400 en 3500 kWh. In een ideale configuratie (zuiden gericht dak) heeft u ongeveer 16 panelen nodig.

De plaatsing van uw zonnepanelen systeem heeft ook grote invloed op uw opbrengst zonnepanelen. Wanneer u bijvoorbeeld een 1000 wp zonnepanelen systeem op het zuiden heeft liggen kunt u ongeveer 900 kWh per jaar opwekken.

Opbrengst zonnepanelen per maand

Zonnepanelen kunnen energie opwekken door middel van de zon. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de opbrengst zonnepanelen verschillen per maand. Niet elke maand van het jaar heeft evenveel zonuren. Hoewel zonnepanelen al energie opwekken bij (dag)licht, zijn zonnestralen effectiever. Uw opbrengst zonnepanelen zal vele malen hoger zijn wanneer er in de zomer vol de zon erop schijnt.

De verschillende prijzen tussen de zonnepanelen is natuurlijk ook gebaseerd op kwaliteit, efficiëntie en opbrengst. Gezien alle zonnepanelen met elkaar verschillen kunnen we geen exacte opbrengsten benoemen. Het gemiddelde opbrengst zonnepanelen ligt op 10 kWh per maand per vierkante meter.

Benieuwd naar uw opbrengst zonnepanelen per maand? Vraag offerte aan met bijbehorend adviesrapport!

zonnepanelen opbrengst

Opbrengst zonnepanelen per dag

Voor de opbrengst zonnepanelen per dag hebben we informatie nodig over zonuren. In de maand juni zijn er gemiddeld 5 volle zonuren en in december 0,5 uur. Uitgaande van 265 dagen per jaar komt dit neer op gemiddeld 2,7 volle zonuren per dag. De zomer en de winter verschillen een factor 10 van elkaar. Staar u niet blind op deze waarden. Het kan zomaar voorkomen dat u in de winter een uitschieter hebt met een aantal volle zonuren ten opzichte van een bewolkte zomerdag.

Ontdek ons assortiment

Ontdek nu ons assortiment aan zonnepanelen/omvormers en profiteer vandaag nog van onze aanbiedingen!

Vrijblijvende offerte

Bent u ook geïnteresseerd? Vraag nu uw gratis offerte aan en maak gebruik van onze scherpe aanbiedingen!

Contact Zonnepanelen Centra

Twijfelt u nog en heeft u vragen omtrent zonnepanelen (installaties)? Geen probleem! Laat het ons zo snel mogelijk weten en wij zorgen voor een passend antwoordt!