De goede installatie van zonnepanelen draagt sterk bij aan het rendement daarvan. We werken bij ZonnepanelenCentra samen met ervaren installateurs, die goed weten hoe de PV-systemen het best presteren en zoveel mogelijk duurzame elektriciteit opwekken.

Ze werken daarbij netjes volgens de NEN-normen, die belangrijk zijn voor de installatie van deze systemen. NEN werkt ondertussen aan een nieuwe norm, namelijk de 4010 in plaats van de 1010. De nieuwe norm is een stuk beter leesbaar, om het voor bijvoorbeeld installateurs van zonnepanelen duidelijker te maken hoe ze moeten werken.

Leesbare versie van de NEN 1010

Al in oktober van het vorige jaar werd door NEN de nieuwe leesbare versie van de 1010-norm gelanceerd (https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i22640/nen-4010-beschikbaar-leesbare-versie-van-nen-1010-vernieuwd). Het gaat om de NEN-4010, die ervoor moet zorgen dat het voor installateurs en andere technici veel duidelijker is hoe ze te werk moeten gaan.

NEN maakt voor de nieuwe norm gebruik van bijvoorbeeld tabletten, een andere rangschikking van de informatie en taal die ook op de werkvloer wordt gehanteerd. Dat moet onduidelijkheden voorkomen, iets dat uiteindelijk fouten in de hand had kunnen werken. De norm is volgens NEN vooral interessant voor ontwerpers en installateurs, die onder andere werken aan elektrische installaties voor laagspanning.

Hoofdstuk 712 voor zonnepanelen

Het is de doelstelling om ook de zonnepanelen op te nemen in de nieuwe NEN-4010. Dat betekent dat het ook voor de installateurs daarvan makkelijker wordt om aan de hand van de norm te werken.

Tegelijkertijd heeft dat wat meer voeten in de aarde. Een woordvoerder van NEN licht toe: “Pv-systemen is namelijk een bijzonder hoofdstuk. Dat komt omdat het in de uitvoering redelijk losstaat van de andere delen van de norm. En omdat het om een speciale doelgroep gaat. De installateurs die pv-systemen aanleggen, moeten ook beschikken over een zekere mate van ‘acrobatische vaardigheden’. Ze moeten immers installatiewerkzaamheden verrichten op veelal schuine daken.”

Stappenplan voor installateurs

Uiteindelijk moet de nieuwe NEN-4010 er ook voor de installateurs van zonnepanelen voor zorgen dat ze gebruik kunnen maken van een handig stappenplan. Door te werken in duidelijke stappen en daar bijvoorbeeld tabellen bij te gebruiken moet het aantal fouten dat gemaakt wordt omlaag kunnen. Dit komt dan de goede installatie ten goede, met een hoger rendement voor de klant. Het is wat ons betreft dus een goede ontwikkeling dat NEN werkt aan een manier om ook de normbeschrijving voor zonnepanelen eenvoudiger te maken.

Zonnepanelen kopen

Zelf zonnepanelen kopen of vooral benieuwd naar de rekensom voor uw woning of bedrijf? We berekenen graag wat de investering u kost en binnen hoeveel jaar u die weer heeft terugverdiend. Vraag een vrijblijvende offerte aan, waarmee u eenvoudig ontdekt wat de kosten zijn en op welke opbrengst u aan de andere kant kunt rekenen.

Blog: Zonnepanelen worden onderdeel van de nieuwe NEN 4010-norm