De subsidieregeling voor zonnepanelen behoort nog altijd tot de populairste voor huiseigenaren. Ze gebruiken de subsidie in de vorm van de beschikbare salderingsregeling. Die maakt het mogelijk om opgewekte elektriciteit terug te leveren aan het net en daarvoor een vergoeding te ontvangen.

Een rondgang langs particulieren maakt duidelijk dat de zonnepanelen behoren tot de populaire keuzes om te verduurzamen. Er zijn bijvoorbeeld ook subsidies beschikbaar om huishoudens van het gas af te krijgen en hun woning beter te laten isoleren. Die zijn echter niet zo populair als die voor de zonnepanelen.

Tip: naast de salderingsregeling is er ook het btw-voordeel voor zonnepanelen. Het is mogelijk om de btw over de aanschaf van de installatie terug te vragen. Bovendien geldt er een laag btw-tarief voor bijvoorbeeld het arbeidsloon voor woningisolatie, om de verschillende werkzaamheden voordelig op elkaar af te stemmen.

Gunstige salderingsregeling tot 2023

Al sinds een aantal jaren is er een gunstige salderingsregeling beschikbaar voor huiseigenaren die nadenken over zonnepanelen. Ze mogen elektriciteit die ze opwekken en zelf niet gebruiken terugleveren aan het elektriciteitsnet. Ze ontvangen daarvoor een vergoeding, gelijk aan de kosten die ze maken om andersom elektriciteit af te nemen.

De subsidie door de overheid houdt in dat zowel het stroomtarief als de belastingen worden vergoed. Op die manier is het heel lucratief om elektriciteit op te wekken, ook als dat meer is dan het eigen ingeschatte verbruik.

Eerder werd aangegeven dat de salderingsregeling in 2020 gestopt zou worden. Dat is uitgesteld, waardoor eigenaren van zonnepanelen daar in ieder geval tot 1 januari 2023 gebruik van kunnen maken. Het garandeert een grote groep de terugverdientijd die ze beloofd hebben gekregen. Daarnaast kunnen anderen de regeling langer blijven gebruiken, totdat er alternatieven beschikbaar komen.

Afbouw tot in 2030: mogelijke alternatieven

Vanaf 2023 zal de overheid de subsidie stap voor stap afbouwen. Dat betekent dat het bedrag dat eigenaren van de systemen krijgen voor de opgewekte energie steeds een beetje lager wordt. Uiteindelijk wordt alleen nog de stroomprijs vergoed, voor de belastingen zal dat niet meer gelden.

Er wordt nu al nagedacht over alternatieven, bijvoorbeeld om de elektriciteit die de zonnepanelen opwekken lokaal op te slaan. Dat maakt het mogelijk om er bijvoorbeeld gedurende de nacht gebruik van te maken, op het moment dat de zonnepanelen niets opwekken. De pieken in opgewekt vermogen van overdag zijn dan goed te combineren met de grotere lokale vraag naar elektriciteit tijdens de avonduren. Dat de salderingsregeling er dan niet meer is zou dan niet meer uitmaken.

Zelf zonnepanelen kopen of vooral benieuwd naar de rekensom voor uw woning of bedrijf? We berekenen graag wat de investering u kost en binnen hoeveel jaar u die weer heeft terugverdiend. Vraag een vrijblijvende offerte aan, waarmee u eenvoudig ontdekt wat de kosten zijn en op welke opbrengst u aan de andere kant kunt rekenen.

Blog: Subsidieregeling voor zonnepanelen: populair om huis te verduurzamen