Zonnepanelen vragen om een investering, die zich zodra de zon schijnt vanzelf terugverdient. Dat duurt een aantal jaren, afhankelijk van hoeveel de zon schijnt en het rendement van de panelen.

Verschillende media vragen regelmatig eigenaren van zonnepanelen naar hun ervaringen. Zoals ook Uwe Smit (76) uit Julianadorp, die daarover in gesprek ging met het AD. Hij vertelde dat hij alleen woont in een woning uit 1989. Sindsdien is daar niets extra’s meer aan aangebracht, al was de isolatie gelukkig al goed op orde.

Hij vertelt: “Ik heb vloerverwarming die wordt verwarmd met een hybride warmtepomp uit 2017, deels elektrisch en deels op gas. Met het koude weer onlangs kon die het net warm houden, maar het had niet veel kouder moeten worden. Ik heb zestien zonnepanelen, acht uit 2012 en acht uit 2017.”

Meer opbrengst bij levering aan andere klanten

De zonnepanelen die hij kocht wekken overdag veel elektriciteit op, die hij meteen zelf kan gebruiken. Sterker nog, hij wekt gemiddeld genomen (veel) meer op dan waar hij zelf behoefte aan heeft, ondanks de warmtepomp die zorgt voor een deel van de verwarming van de woning.

Hij heeft daarom speciaal gezocht naar een energiecontract dat de overige elektriciteit zo gunstig mogelijk bij hem afneemt. Hij levert terug aan net stroomnet, waarover hij een mooie vergoeding krijgt. De stroom die hij over heeft wordt geleverd aan andere klanten die er op dat moment wel behoefte aan hebben. De energieleverancier biedt hem daar een mooie prijs voor, waardoor de zonnepanelen zich lekker snel terugverdienen.

De koper van de zonnepanelen rekent zich natuurlijk niet rijk, maar merkt wel dat hij netto geen kosten meer maakt voor de energierekening. In plaats daarvan kreeg hij afgelopen jaar bijna 300 euro terug. Op die manier hoeft hij geen kosten te maken voor de energie, dankzij met name de zonnepanelen die voor hem gratis elektriciteit opwekken.

Zonnepanelen en een warmtepomp

Uwe Smit laat goed zien hoe zonnepanelen de juiste keuze zijn om zelf elektriciteit op te wekken. Het is een eenvoudige manier om een duurzame investering te doen, die goed samengaat met bijvoorbeeld een warmtepomp.

De warmtepomp gebruikt elektriciteit om de woning te verwarmen, in plaats van gas. Dit voorkomt afhankelijkheid van het gasnetwerk en creëert bovendien de mogelijkheid om de energie zelf op te wekken. Met een groot aantal zonnepanelen op het dak is het goed mogelijk om de warmtepomp op een energiezuinige manier te gebruiken. Zowel meneer Smit laat zien lukt het zelfs om netto met de energierekening geld te verdienen. En slapend rijk worden zal misschien niet lukken, maar het kost aan de andere kant in ieder geval ook geen geld.

Zonnepanelen kopen

Zelf zonnepanelen kopen of vooral benieuwd naar de rekensom voor uw woning of bedrijf? We berekenen graag wat de investering u kost en binnen hoeveel jaar u die weer heeft terugverdiend. Vraag een vrijblijvende offerte aan, waarmee u eenvoudig ontdekt wat de kosten zijn en op welke opbrengst u aan de andere kant kunt rekenen.

Blog: Slapend rijk worden met zonnepanelen