Zonnepanelen op het dak helpen zowel akkerbouwers als huishoudens duurzame elektriciteit op te wekken. Dat is goed voor het milieu, levert een interessante besparing op en is bovendien een duurzame keuze voor de toekomst.

Veel mensen vragen zich af of de zonnepanelen zomaar geschikt zijn voor ieder type weer, vooral omdat het ook in Nederland steeds vaker behoorlijk kan spoken. Wat zijn de weersomstandigheden die de panelen gemiddeld genomen kunnen doorstaan? We zochten het uit. Wat blijkt? De panelen zijn uitstekend bestand tegen de vormen van extreem weer waar we in Nederland af en toe te maken mee krijgen.

Wind, sneeuw en hagelstenen

De weersomstandigheden in Nederland kunnen flink uiteenlopen. Soms regent het hard, terwijl het daarna flink begint te waaien en het volgende moment de zon weer schijnt.

Zonnepanelen zijn bestand tegen de volgende vormen van extreem weer:

 • Windstoten tot 130 kilometer per uur
 • Sneeuw tot een gewicht van 90 kilogram
 • Hagelstenen met een doorsnee tot 3,5 centimeter
 • Dit betekent concreet dat het heel behoorlijk kan waaien, zonder dat er iets met de zonnepanelen zal gebeuren. Windstoten tot 130 kilometer per uur komen maar zeer zelden voor. En zelfs in dat geval blijven de panelen netjes op hun plek liggen, dus is er niets om u zorgen over te maken.

  Zodra er winterse neerslag valt zal dat in de meeste gevallen ook geen probleem zijn. Er kan een sneeuwdek met een gewicht van 90 kilogram op de panelen vallen, zonder dat die daaronder zullen bezwijken. En valt er hagel naar beneden? Bij stenen tot een doorsnee van 3,5 centimeter is er niets aan de hand. Het laat zien dat zelfs bij extreme omstandigheden de zonnepanelen goed bestand zijn tegen de invloeden van het weer.

  Blauwe en zwarte zonnepanelen van A-kwaliteit

  De opgegeven waarden gelden voor zowel onze blauwe als zwarte zonnepanelen van A-kwaliteit. Het maakt wat dat betreft niet uit welke u kiest, u kunt in de beide gevallen rekenen op een uitstekende bestendigheid tegen de invloeden van het weer. Zelfs bij extreme weersomstandigheden komt u met de zonnepanelen niet in de problemen, zodat u daar bij zonnig weer optimaal gebruik van kunt maken.

  Zonnepanelen kopen: ideaal bij zonnig weer

  Zodra de zon weer begint te schijnen bieden de zonnepanelen de kans om veel duurzame elektriciteit op te wekken. Het is de makkelijkste manier om iets goeds voor het milieu te doen en tegelijkertijd veel kosten te besparen.

  Benieuwd wat het u kan opleveren om zonnepanelen op het dak te plaatsen? U kunt online een vrijblijvende offerte aanvragen, inclusief berekening van het rendement en met een indicatie van de terugverdientijd waar u op kunt rekenen.

  Blog: Kunnen zonnepanelen alle weersomstandigheden aan?