Benieuwd of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Dat hangt van een paar verschillende manieren af. Onder andere de Consumentenbond deed er onderzoek naar. En ook fabrikanten delen adviezen, om te bepalen in hoeverre u gebruik kunt maken van zonnepanelen. We zetten de belangrijkste adviezen op een rij, zodat u zelf een afweging kunt maken.

De juiste hellingshoek (of een plat dak)

Een plat dak is per definitie goed geschikt voor zonnepanelen. Mits er voldoende ruimte beschikbaar is. U kunt dan namelijk zelf de richting en hellingshoek bepalen.

Bij een schuin dak bent u gebonden aan een bepaalde hellingshoek. Die is bij 35 graden het meest optimaal. Toch is het ook mogelijk om de panelen op een dak met een hoek van 50 graden of slechts 20 graden hellingshoek te plaatsen. Dat kost in de praktijk zo’n 10 procent van het rendement, waardoor er nog voldoende overblijft.

De richting van het dak

Ten tweede de richting van het dak, want de zon komt op in het oosten en draait via het zuiden naar het westen. Een dak richting het zuiden is daarmee het meest interessant. Uit de praktijk blijkt dat een dak op het (zuid)oosten en (zuid)westen ook leidt tot zo’n 10 procent verlies, waardoor ook dat meevalt.

Ligt het schuine dak gericht op het noorden, noordoosten of noordwesten? Dan zal het rendement beperkt zijn, dus houd rekening met een (veel) langere terugverdientijd.

Ruimte op het dak

Ten derde is het belangrijk dat er voldoende ruimte is op het dak. Op een schuin dak heeft u minder ruimte nodig dan op een plat dak, omdat de panelen dichter tegen elkaar aan kunnen liggen. Houd er rekening mee dat het aantal panelen dat u kwijt kunt grotendeels bepaalt hoe snel u de vaste kosten voor de installatie en eventuele montage terugverdient. Meer ruimte leidt daardoor tot een kortere terugverdientijd.

Eventuele schaduw door bomen

Houd tenslotte rekening met eventuele schaduw die op de panelen kan vallen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een grote boom die leidt tot slagschaduw op de zonnepanelen. Of schaduw door een andere woning of een ander pand, als de zon nog niet hoog genoeg komt.

Gaat het om een boom of een beetje schaduw door een andere oorzaak? Dan kan en Power Optimizer uitkomst bieden.

Zonnepanelen kopen: complete set

Zonnepanelen kopen en benieuwd naar de mogelijkheden? Indien u dak daarvoor geschikt is kunt u gebruik maken van zonnepanelen in een complete set. En liever losse zonnepanelen? Ook die zijn beschikbaar, van verschillende merken. Heeft u vragen of wenst u advies? Neem contact met ons op, dan vertellen we u er graag meer over.

Is mijn dak geschikt? 4 eigenschappen van een dak geschikt voor zonnepanelen