Zonnepanelen waren niet eerder zo populair, een nog steeds sterk groeiend aantal huishoudens in Nederland maakt er gebruik van. En dat is goed nieuws voor het milieu, scheelt in de portemonnee en brengt tegelijkertijd een nieuwe uitdaging met zich mee.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de panelen interessant en aantrekkelijk blijven, ook als het straks minder loont om te salderen? Op dit moment is het nog goed mogelijk om de opgewekte stroom te verrekenen met dat wat er bijvoorbeeld ’s avonds, ’s nachts en in de wintermaanden nodig is. Toch wordt dit de komende jaren waarschijnlijk nog minder, en het aantal tellers dan nog kan terugdraaien is inmiddels ook behoorlijk kleiner geworden.

Terugdraaiende teller verleden tijd

‘Vroeger’ draaide de teller gewoon terug als er elektriciteit werd opgewekt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonnepanelen. De opgewekte elektriciteit die werd teruggeleverd werd automatisch verrekend met het verbruik, waardoor daar op geen enkele manier discussie over kon bestaan.

Dit terugdraaien lukte alleen bij de oude elektriciteitsmeters. Inmiddels hebben steeds meer huishoudens een slimme meter. Die draait niet meer terug, maar houdt aan de ene kant bij wat er wordt verbruikt en aan de andere kant wat er wordt opgewekt.

Salderen wordt afgebouwd

Die slimme meter hoeft overigens nog geen nadeel te zijn, omdat het mogelijk is om de stroom te salderen. Dat betekent dat het energiebedrijf de opgewekte elektriciteit weg zal strepen tegen dat wat er aan de andere kant wordt verbruikt. Dus wekken de zonnepanelen overdag en in de zomermaanden veel stroom op? Dan is het mogelijk om dat weg te strepen tegen het hogere verbruik in de wintermaanden en bijvoorbeeld als het donker is.

Dat verrekenen zal de komende jaren steeds minder aantrekkelijk worden. Het is een subsidie vanuit de overheid, die zonnepanelen aantrekkelijker maakt. De overheid heeft al meerdere keren aangegeven dit voordeel af te willen bouwen. Uiteindelijk zal het zelfs misschien helemaal verdwijnen, waardoor er minder voordeel beschikbaar is.

Batterijen bij de panelen

Op dat moment is de opgewekte elektriciteit alleen interessant als het meteen gebruikt kan worden in en om het huis. Of als het mogelijk is om de stroom op te slaan, bijvoorbeeld in een batterij. Het is dan mogelijk om er ’s avonds gebruik van te maken, of zelfs in de wintermaanden op het moment dat de panelen veel minder opwekken. Tot nu toe zijn de batterijen erg duur, en daardoor nog minder aantrekkelijk dan het terugleveren in combinatie met het salderen. De mogelijkheid bestaat dat daar de komende jaren verandering in gaat komen. Al was het maar omdat de batterijen steeds beter betaalbaar zullen zijn.

Zonnepanelen kopen

Zelf zonnepanelen kopen of vooral benieuwd naar de rekensom voor uw woning of bedrijf? We berekenen graag wat de investering u kost en binnen hoeveel jaar u die weer heeft terugverdiend. Vraag een vrijblijvende offerte aan, waarmee u eenvoudig ontdekt wat de kosten zijn en op welke opbrengst u aan de andere kant kunt rekenen.

Blog: Is de tijd rijp voor batterijen bij zonnepanelen?