Brancheorganisatie Holland Solar pleit voor zonnepanelen op zowel de daken van huishoudens als bedrijven als ook zonneparken ter aanvulling daarop. De organisatie reageert daarmee op berichtgeving in Nieuwsuur en een oproep om te stoppen met grote parken vol met zonnepanelen.

Volgens het programma zouden we vooral panelen aanleggen in grote parken, terwijl de daken nog veel meer ruimte en mogelijkheden bieden. Holland Solar is het daar niet mee eens en geeft aan dat juist de daken de populairste keuze zijn.

Meer dan een miljoen huishoudens

De brancheorganisatie reageert: “In 2020 liggen 8 van de 10 zonnepanelen in Nederland op het dak. Meer dan 1 miljoen huishoudens hebben al voor zonnepanelen gekozen. Nederland heeft daarmee naar het percentage huishoudens per land, op Australië na, de meeste zonnepanelen ter wereld op residentiele daken liggen. Het aantal zonnepanelen dat op daken van utiliteitsgebouwen wordt gelegd stijgt ook in hoog tempo.”

Het geeft duidelijk aan dat we in Nederland op grote schaal gebruik maken van de panelen op het dak. Bovendien lijkt de rek er voorlopig nog niet uit. Het aantal consumenten dat de panelen op het dak laat plaatsen neemt nog altijd toe en ook bedrijven zijn er op grote schaal mee aan de slag. Dat is een belangrijk verschil met de berichtgeving door onder andere Nieuwsuur. Het programma geeft aan dat we veel gebruik zouden maken van de parken op de grond, terwijl we de daken in een aantal gevallen over het hoofd zien.

Zonneparken als restopgave

Over de zonneparken op land is Holland Solar heel duidelijk: “Op basis van onder andere berekeningen van TNO en de Universiteit Utrecht denken we dat er in een maximaal scenario niet meer dan 0,7 procent van het landbouwareaal tijdelijk nodig zal zijn voor zonnepanelen op land. In de praktijk zien wij dat dit vrijwel altijd gaat om landbouwgronden met verminderde ecologische waarden.”

Dat we panelen op de grond hebben staan is wat dat betreft geen geheim en ook geen probleem. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat dit bedoeld is als restopgave. In plaats daarvan zijn het de panelen op de daken waar we ook de komende jaren het meest van mogen verwachten.

Zonnepanelen op het dak liggen in de meeste gevallen niemand in de weg en zijn goed geschikt om heel efficiënt elektriciteit op te wekken. Dankzij de goede plaatsingshoek en de plaatsing richting het zuiden is het goed mogelijk om er een mooi rendement mee te maken. Dat geldt voor particulieren en voor bedrijven, die wat Holland Solar betreft de komende jaren zullen blijven investeren in nieuwe panelen voor op het dak van de panden.

Zonnepanelen kopen

Zelf zonnepanelen kopen of vooral benieuwd naar de rekensom voor uw woning of bedrijf? We berekenen graag wat de investering u kost en binnen hoeveel jaar u die weer heeft terugverdiend. Vraag een vrijblijvende offerte aan, waarmee u eenvoudig ontdekt wat de kosten zijn en op welke opbrengst u aan de andere kant kunt rekenen.

Blog: Holland Solar pleit voor zonnepanelen op de daken én in zonneparken