Op zoek naar de beste zonnepanelen en duizelt het door de verschillende merken en technieken? Door informatie over complete sets en over omvormers, net als de technische verschillen tussen de diverse soorten die er beschikbaar zijn. We zetten de verschillen op een rij, aan de hand van een aantal belangrijke eigenschappen:

  • Efficiëntie
  • Werking bij zwak licht
  • Thermisch gedrag
  • De lange termijn
  • Gewicht
  • Storingen
  • De prijs

Efficiëntie en werking bij zwak licht

Allereerst de efficiëntie, want daar draait het natuurlijk om bij een investering in zonnepanelen. De beste panelen op dit gebied? Dat zijn de monokristallijne zonnepanelen. Met een efficiëntie van 14 - 20%. Op de tweede plaats staan de polykristallijne panelen met 12 - 16% en de CIGS panelen met 13 - 15%. De dunne film zonnepanelen staan onderaan, met 6 - 10% efficiëntie.

Qua werking bij zwak licht scoren vooral de CIGS en dunne film zonnepanelen goed. Die hebben weinig verlies, terwijl de mono- en polykristallijne panelen meer verlies tonen bij diffuus licht.

Thermisch gedrag en de lange termijn

Bij lage temperaturen is er niet veel aan de hand, maar bij hoge temperaturen ontstaan er verschillen. De CIGS en dunne film zonnepanelen blijven goed presteren, maar de mono- en polykristallijne panelen tonen dan behoorlijk wat verlies.

Hier staat aan de andere kant tegenover dat de dunne film zonnepanelen een iets kortere levensduur hebben. Van de CIGS panelen is dat nog niet goed bekend. De polykristallijne panelen hebben een lange levensduur, maar halen het niet bij de monokristallijne panelen. Die bieden zeer hoge prestaties, zijn maximaal stabiel en hebben een zeer lange levensduur.

Gewicht en storingen

Qua gewicht zien we een tweedeling zoals bij de andere categorieën. De mono- en polykristallijne panelen hebben een wat hoger gewicht, terwijl de CIGS panelen en dunne film panelen lichter zijn.

Die hebben relatief weinig last van stortingen, maar halen het niet bij de traditionele panelen. Zowel de poly- als monokristallijne zonnepanelen garanderen een zeer klein risico op storingen.

De prijs van de zonnepanelen vergelijken

En dan de prijs, want die is natuurlijk belangrijk om de beste zonnepanelen te vinden in een vergelijking. Met name de CIGS panelen zijn op dit moment nog erg duur. De dunne film zonnepanelen zijn aan de andere kant de goedkoopste optie. Tussen de poly- en monokristallijne panelen zit ook wel wat verschil. De mono kristallijne zonnepanelen zijn duurder dan de polykristallijne panelen, maar bieden aan de andere kant ook een hogere efficiëntie en daardoor een beter rendement.

Bekijk onze sets met monokristallijne panelen en polykristallijne zonnepanelen. Of bekijk de rest van ons assortiment zonnepanelen, zodat u die op uw gemak met elkaar kunt vergelijken.

Alle zonnepanelen vergeleken: wat zijn de technische verschillen?