Een 1 fase of een 3 fasen omvormer: twee verschillende modellen voor verschillende situaties. Maar hoe weet u wat u nodig heeft en wat u kunt (laten) aansluiten in de groepenkast? We zetten een paar belangrijke eigenschappen en overwegingen voor u op een rij.

Kijk bijvoorbeeld goed naar het aantal zonnepanelen dat u wilt plaatsen, net als de hoofdaansluiting. Daarnaast is het de moeite waard om de voor- en nadelen van een 1 fase of een 3 fasen omvormer naast elkaar te zetten. Zodat u een goede aansluiting kunt (laten) maken op de groepenkast.

Aantal zonnepanelen op het dak en de hoofdaansluiting

Bij de keuze voor een 3 fasen omvormer of een 1 fase omvormer is het allereerst verstandig om goed te kijken naar het aantal zonnepanelen op het dak. Tot 16 panelen is het niet nodig om een 3 fasen omvormer te gebruiken, aan 1 fase heeft u dan voldoende.

Kijk daarnaast goed naar de hoofdaansluiting die u heeft zitten. Die kan in principe 3 vormen hebben:

  • 1 x 35 Ampere (1 fase)
  • 3 x 25 Ampere (3 fase)
  • Anders, bijvoorbeeld 1 x 25 of 1 x 40 Ampere

De aansluiting op basis van 1 x 35 ampere kwam vooral tot 1990 veel voor.

Tip: Heeft u een zwaardere aansluiting zitten? Dat is voor de zonnepanelen en de omvormer niet nodig. Neem contact op met de netbeheerder, want mogelijk betaalt u onnodige extra kosten voor een onnodig zware aansluiting.

Voorkeur voor 1 fase of 3 fasen omvormer

Tot 16 zonnepanelen (bij 250 Wp per stuk) is een 1 fase omvormer van maximaal 3600 Watt een uitstekende keuze. Daarboven is er sprake van een grijs gebied, afhankelijk van de aansluiting die u heeft zitten. Vanaf 24 zonnepanelen of meer heeft u hoe dan ook een 3 fasen omvormer nodig.

We zetten een paar voor- en nadelen op een rij. Het grote voordeel van een 3 fasen omvormer is namelijk dat de stroom over 3 fasen verdeeld wordt. Hierdoor is er sprake van minder kabelverliezen. Ook de energie wordt over 3 fasen verdeeld. Het eigen verbruik neemt hierdoor toe. Tenslotte maken ook de leveranciers de stroom in 3 fasen. Dat betekent een betere aansluiting, voor een stabieler netwerk.

Omvormer kopen: twee mogelijkheden

Een omvormer kopen op basis van de groepenkast die u heeft zitten? U kunt aan de hand daarvan kiezen voor een 1 fase omvormer of een 3 fasen omvormer.

En heeft u vragen over de omvormer die u nodig heeft of de rest van het pakket met zonnepanelen? Neem contact met ons op, dan vertellen we u graag meer over de mogelijkheden.