BTW teruggave zonnepanelen

De BTW op zonnepanelen hoeft u niet te betalen, omdat u die terug kunt vragen via de Belastingdienst. Het is een onbedoelde subsidie door de overheid, die bij de rechter keer op keer standhoudt. En sterker nog, recent heeft een rechter bepaald dat ook iedereen die de panelen al voor 2013 in bijvoorbeeld 2012 kocht de mogelijkheid moet krijgen om de BTW terug te vorderen.

Nog slechts één aangifte nodig Tot op dit moment diende een deel van de consumenten jaarlijks aangifte te doen voor de BTW, als ze besloten om het betaalde bedrag in eerste instantie terug te vragen. Volgens de Belastingdienst werden ze daarmee ‘ondernemer voor de BTW’, met een aangifteplicht die van toepassing bleef tijdens de levensduur van de panelen.

Een rechter heeft nu anders geoordeeld. De Belastingdienst mag slechts vragen om één aangifte om de BTW op de zonnepanelen terug te krijgen. Dat betekent in de praktijk dat het voor consumenten een stuk gemakkelijker wordt om dit in orde te maken. Na de aanschaf is het voldoende om aangifte te doen bij de Belastingdienst voor de betaalde BTW. En om het rekeningnummer op te geven waarop dat bedrag overgemaakt mag worden, waardoor de zonnepanelen in één klap 21 procent goedkoper uitvallen.

Met de stappenplan van Zonnepanelen Centra kunt u zelf eenvoudig de BTW-aangifte indienen.

Belangrijke punten:

 • De BTW-aangifte moet binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de panelen gekocht zijn ingediend worden.
 • De factuur van de zonnepanelen en de energienota moeten opdezelde naam staan. Wanneer de naam niet hetzelfde is op beide nota's kan je de BTW niet terugvragen.
 • De onderstaande stappenplan geldt alleen voor particulieren.
Subsidie Zonnepanelen

Stappenplan BTW teruggaaf voor uw zonnepanelen

1

Formulier "Opgaaf zonnepaneelhouders" invullen

Download formulier "Opgaaf zonnepaneelhouders", dat op de website van de Belastingdienst staat. Deze formulier moet u uitprinten, invullen en opsturen.

Het formulier spreekt grotendeels voor zich, maar wij zullen de gevraagde gegevens voor u uitleggen.

 • 1 Gegevens zonnepaneelhouder
  Vul uw gegevens in: uwnaam, het adres waar de zonnepanelen zijn geplaatst, uw telefoonnummer, uw burgerservicenummer en de factuurdatum.

 • 2 Gegevens voor de btw

  2a Vul uw correspondentieadres in. Dit kan het adres zijn waar de zonnepanelen zijn geplaatst of een ander adres.

  2b Kruis aan of u wilt meedoen aan de KOR (kleine ondernemers regeling).

 • 3 Ondertekening
  Onderteken het formulier

Beoordeling Belastingdienst

De Belastingdienst beoordeelt binnen 10 werkdagen of u inderdaad btw-ondernemer bent. Zij sturen u een brief "Vaststelling belastingplicht". In die brief laat de Belastingdienst u weten of u als btw-ondernemer bent geregistreerd. In deze brief zal ook uw omzetbelastingnummer staan.

Heeft u de brief na 10 werkdagen nog niet ontvangen? Bel dan de Belastingdienst 0800-0543. Als je niet op tijd aangifte doet, dan kunt u een boete krijgen.

2

Het doorgeven van uw rekeningnummer

Sla deze stap absoluut niet over! En doe dit al voordat u de aangifte doet. Dit voorkomt vertraging bij de uitbetaling. De Belastingdienst gebruikt niet automatisch een rekeningnummer dat bij hun al bekend is. Dus heeft u al een rekeningnummer opgegeven voor een andere belasting of toeslagen? Dan wordt dat rekeningnummer niet automatisch gebruikt voor de BTW. Het rekeningnummer geeft u door middel van een digitaal formulier die u op de onderstaande link kunt vinden:
Rekeningnummer nu doorgeven

Hoe vult u het formulier in?

 • Heeft u geen contactpersoon zoals een boekhouder? Dan vult u bij "contactpersoon" uw eigen gegevens in.

 • Bij subnummer vult u de 2 cijfers in die na de B komen in uw omzetbelastingnummer. U kunt deze cijfers terugvinden in de brief vaststelling belastingplicht uit stap 1.

3

BTW-aangifte doen

U zult van de Belastingdienst een digitale aangifte of een aangifte per post krijgen. Heeft u de brief en inloggegevens ontvangen? Dan bent u klaar om BTW-aangifte te doen. Het bedrag dat u terugkrijgt is de btw die u betaald heeft min het forfait bedrag.

Hoe vult u het formulier in?
U hoeft van het formulier niet alle rubrieken in te vullen. U vult alleen de rubrieken 1 en 5 in. Als u de aangifte digitaal moet doen klikt u op "Akkoord".

 • Bij vraag 1a vult u bij de "Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend" het cijfer "0" in.

  Bij "omzetbelasting" vult u het forfait bedrag in dat hoort bij het opwekvermogen van uw zonnepanelen. Dit forfait vindt u in de tabel hieronder.
  Open tabel voor Forfait
  Opwekvermogen in Wattpiek per jaar Forfait
  0000 – 1000 € 20
  1001 – 2000 € 40
  2001 – 3000 € 60
  3001 – 4000 € 80
  4001 – 5000 € 100
  5001 – 6000 € 120
  6001 – 7000 € 140
  7001 – 8000 € 160
  8001 – 9000 € 180
  9001 – 10000 € 200

 • Bij vraag 5a vult u dit forfait nogmaals in. Als u de aangifte digitaal invult neemt het formulier dit automatisch over.

  Bij vraag 5b vult u de BTW in die u heeft betaald voor de aankoop en installatie. Dit bedrag kunt u vinden op uw aankoopnota.

  Bij vraag 5c en 5e vult u het verschil tussen de bedrag in.

  Vraag 5d laat u leeg.

LET OP: ZONNEPANELEN CENTRA KAN NIET AANSPRAKELIJK WORDEN GESTELD VOOR HET GEBRUIK VAN DIT STAPPENPLAN.Ontdek ons assortiment

Ontdek nu ons assortiment aan zonnepanelen/omvormers en profiteer vandaag nog van onze aanbiedingen!

Vrijblijvende offerte

Bent u ook geïnteresseerd? Vraag nu uw gratis offerte aan en maak gebruik van onze scherpe aanbiedingen!

Contact Zonnepanelen Centra

Twijfelt u nog en heeft u vragen omtrent zonnepanelen (installaties)? Geen probleem! Laat het ons zo snel mogelijk weten en wij zorgen voor een passend antwoordt!