Beste omvormer zonnepanelen

Wanneer u een (grote financiële) investering doet wilt u uiteraard het beste van het beste hebben. Dit gaat vooral op voor een omvormer, omdat dit onderdeel het hart van uw zonnepanelen systeem is. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom immers om naar bruikbare wisselstroom. Op deze manier kunnen alle huishoudelijke apparaten gebruik maken van de opgewekte groene energie. Een slecht presterende omvormer leidt tot slecht rendement wat uw opbrengst niet ten goede komt. Een te zware omvormer maar ook een te lichte omvormer leidt tot slechte prestaties.

Helaas is het niet makkelijk om te zeggen wat de beste omvormer is. Dit verschilt heel erg per regio, locatie, ligging, aansluitingen, wensen etc. U kunt bepalen wat voor u de beste omvormer is door middel van het volgen van de onderstaande stappen.

Wat voor omvormer heb ik nodig?

Voordat u op zoek gaat naar de beste omvormer is het van belang wat u nodig heeft. Allereerst is het handig om te bepalen hoe zwaar uw omvormer minimaal moet zijn. Op basis van deze informatie kunt u verder kijken tussen de verschillende merken en modellen.

De rekenformule is als volgt:

Totaal vermogen zonnepanelen x rekenfactor (gemiddeld 0,9)

Gaat u 14 of meer zonnepanelen plaatsen? Ja, dan heeft u wellicht een andere omvormer nodig. Een zonnepanelen systeem tot 4400 Wp kunt u aansluiten op een 1 fase omvormer. Deze kunt u standaard in uw meterkast kwijt. De hoofdaansluiting is tenminste 1x 25 A of 1 x 35 A. Bij een zonnepanelen systeem groter dan 4400 Wp heeft een 3 fase omvormer nodig. Op deze manier is alles netjes verdeelt over de 3 fasen. De 3 fase omvormers zijn duurder dan 1 fase omvormers. Houd er rekening mee dat niet elke hoofdaansluiting geschikt is voor een 3 fasen omvormer.

Meer informatie omtrent uw hoofdaansluiting kunt u aanvragen bij uw netbeheerder.

Meer informatie omtrent omvormers? Lees onze soorten zonnepanelen omvormer en omvormer vergelijken pagina voor meer informatie.


De beste omvormer zonnepanelen is afhankelijk van veel variabelen!


Ligging van uw huis

De ligging van uw dakoppervlak bepaalt onder andere het rendement en de opbrengst van de zonnepanelen. Als uw zonnepanelen op het zuiden liggen kunt u 0,9 als rekenfactor gebruiken. Wanneer de zonnepanelen een andere ligging hebben kunt u geen optimaal rendement behalen. Dit betekent in de praktijk dat u dus eigenlijk ook een kleinere omvormer nodig zal hebben. De ligging, hellingshoek en eventuele schaduwval bepaalt uw ‘verlies’. Deze waardes zijn heel variabel en is helaas geen vaste waarde aan toe te kennen. Ondanks dat feit kan het verlies oplopen tot wel 10%. Wanneer u een te grote omvormer neemt betaalt u dus eigenlijk teveel voor iets wat u niet gaat gebruiken. Daarnaast heeft de beste omvormer een minimaal wattage nodig om aan te kunnen slaan. Als u gebruik maakt van een zwaardere omvormer slaat deze niet alleen laat aan maar zal deze ook eerder uitgaan.

Laat u goed adviseren op het gebied van omvormers. Neem gratis contact op voor deskundig advies.

Verschillende hellingshoeken en dakvlakken

Is er sprake van verschillende hellingshoeken en dakvlakken? Dan heeft u een omvormer nodig met meerdere MPP Trackers om meerdere strings te kunnen gebruiken. Een andere hellingshoek kan zorgen voor meer of minder opbrengst. Wanneer u alle zonnepanelen op 1 string aansluit wekt u net zoveel op als het zwakste zonnepaneel. Met een beste omvormer die meerdere strings aan kan kunt u als het ware 2 groepen creëren. Op deze manier zijn beide groep niet van elkaar afhankelijk. De strings worden vervolgens wel in serie aangesloten.

Heeft u veel verschillende hellingshoeken met (veel) schaduwval? Dan kunt u het beste kijken naar power optimizers van SolarEdge of de Opti-Track technologie van SMA.

Prestaties monitoren

Het monitoren van uw prestaties is natuurlijk een leuke gimmick. Even snel bekijken hoeveel u heeft bespaard vandaag. Vrijwel elke omvormer kan uitgerust worden met een ethernet- of WiFi aansluiting. Middels deze internetverbinding kunt u verbinding maken met de portal van de fabrikant. Vervolgens kunt u met uw eigen account uw gegevens uitlezen. U kunt uw systeem heel nauwkeurig volgen en bekijken vanaf uw eigen computer. De beste omvormers bieden tegenwoordig ook een app aan om realtime gegevens te kunnen bekijken.

Met de power optimizer technologie van SolarEdge is het tevens mogelijk elk zonnepaneel afzonderlijk te monitoren.

Meer weten over power optimizers? Lees alles over de werking van power optimizers.

Ontdek ons assortiment

Ontdek nu ons assortiment aan zonnepanelen/omvormers en profiteer vandaag nog van onze aanbiedingen!

Vrijblijvende offerte

Bent u ook geïnteresseerd? Vraag nu uw gratis offerte aan en maak gebruik van onze scherpe aanbiedingen!

Contact Zonnepanelen Centra

Twijfelt u nog en heeft u vragen omtrent zonnepanelen (installaties)? Geen probleem! Laat het ons zo snel mogelijk weten en wij zorgen voor een passend antwoordt!